Pro získání základního vhledu je Wikipedie nenahraditelná

15. 09. 2015 Brněnský deník Rovnost, Barbora Kubová [PDF 88 kB]

Brno – Internetovou encyklopedii Wikipedia používají lidé na celém světě. Výjimečná je v tom, že do ní svou troškou do mlýna může přispět úplně každý. Pod přezdívkou Blahma začal před deseti lety Wikipedii upravovat i tehdejší student Masarykovy univerzity Marek Blahuš. „Používal jsem ji, stejně jako všichni studenti, a vadily mi chyby a překlepy, které jsem tam nacházel,“ popisuje dnes devětadvacetiletý Blahuš.

Jako takzvaný wikipedista, tedy spoluautor encyklopedie, začal, protože cítil dluh. „Čerpal jsem informace a chtěl jsem taky nabídnout něco svého,“ vysvětluje Blahuš.

Na tvorbě Wikipedie jej nejvíce baví komunitní tvoření a sdílení nových poznatků s odborníky. „Souhlasím s hlavní myšlenkou encyklopedie. Informace mají být volně dostupné úplně pro každého,“ prohlašuje.

Nadšenců jako on je v Brně asi dvacítka. Schází se každý měsíc. „Typický wikipedista je studující mladý kluk. Mezi námi ale je i pár žen nebo třeba i architekti a politici,“ vyjmenovává Blahuš.

Vysokoškolští profesoři označují Wikipedii často za nevěrohodný zdroj a zakazují ji studentům používat. S tím ale Blahuš úplně nesouhlasí. „Je nutné umět pracovat se zdroji, které jsou u každého hesla. Pro získání základního vhledu je Wikipedie nenahraditelná,“ tvrdí.

Jeho koníček ho už i živí, stal se prvním českým rezidentem Wikipedie pro Masarykovu univerzitu. Má za úkol propojovat akademickou obec s komunitou Wikipedie. Řídí také tým lidí, kteří za podpory univerzity tvoří nový encyklopedický obsah.

V pondělí spolu s filozofem Janem Sokolem, který před dvanácti lety kandidoval na prezidenta, vedl seminář právě o tom, jak úspěšně používat Wikipedii při studiu i výuce na vysoké škole.

Foto: archiv Marka Blahuše