Staňte se členem univerzitního wiki týmu

28.03.2013 online muni.cz, Veronika Zemanová [PDF 43 kB]

Když potřebujete najít informace prakticky o čemkoliv, internetová encyklopedie Wikipedie vám vždy poradí. Lámali jste si ale někdy hlavu nad tím, kdo ji vlastně píše? Jsou to jednoduše lidé, kteří chtějí co nejvíce rozšiřovat vědomosti. Jestliže chcete být jedni z nich, můžete se připojit do právě vznikajícího týmu Masarykovy univerzity. Na starosti bude mít hesla o osobnostech a absolventech právě této instituce.

Nápad založit takový tým vznikl ve Spolku absolventů a přátel MU. Podle předsedy spolku Tomáše Mozgy to byla náhoda. Narazil na Wikipedii na stránku Absolventi MU založenou také absolventem MU Markem Blahušem. Slovo dalo slovo a Marek se stal koordinátorem celého nového WikiProjektu Masarykova univerzita.

Aktivita chce získat zejména absolventy a studenty univerzity, kteří by přispěli k rozvoji informací o MU na Wikipedii. Mohou překládat stávající anglické stránky nebo doplňovat ty zcela chybějící. Projekt je postavený na dobrovolnické činnosti a benefitem může být třeba to, že má člověk záminku setkat se se zajímavou osobností, o které bude heslo zpracovávat.

Koordinátor univerzitního projektu Marek Blahuš je už ostříleným přispěvatelem. Publikuje na Wikipedii od roku 2004. „Kategorie Masarykova univerzita dnes zahrnuje 450 článků. Většinu z nich napsali v průběhu let náhodní wikipedisté a naše iniciativa jim chce pomoci,“ uvedl.

K projektu se přihlásila zatím desítka lidí a noví zájemci jsou stále vítáni. V polovině března se uskutečnilo první setkání nového týmu a v plánu je setkávat se každý měsíc.

Internetová encyklopedie Wikipedie funguje už od roku 2001, české stránky vznikly o rok později. Dnes obsahují na 250 tisíc článků.