Spolek hostí Františka Janoucha

Zakladatel Nadace Charty 77 František Janouch a jeho paní Ada Kolman
navštíví Brno u příležitosti 25. výročí Listopadu 1989

František Janouch (*22. září 1931 Lysá nad Labem) Wikipedie
český a švédský jaderný fyzik, spisovatel, zakladatel a předseda Nadace Charty 77

František Janouch patří ke generaci, jejíž velká část nejprve uvěřila v nesmyslné ideály, aby z nich vzápětí vystřízlivěla se všemi osobními i pracovními důsledky.“ Ján Sebechlebský

Na vysokoškolská studia odešel do SSSR, Vystudoval fyzikální fakultu Leningradské univerzity. Následovala aspirantura a kandidátská disertace na Lomonosově univerzitě v Moskvě. V době svých studií na Moskevské státní univerzitě byl v roce 1956 zvolen předsedou revoltující organizace čs. studentů na této univerzitě. Po obhajobě kandidátské disertace a návratu do Československa byl vedoucím oddělení teoretické jaderné fyziky v ÚJF v Řeži, předsedou organizace KSČ tamtéž a docentem na MFF UK v Praze. Byl zakládajícím členem Evropské fyzikální společnosti a zástupcem jejího výkonného tajemníka.

V roce 1970 byl z politických důvodů vyhozen ze zaměstnání a bylo mu zakázáno přednášet na Karlově univerzitě. Po četných mezinárodních protestech mu bylo v roce 1974 umožněno odjet do zahraničí. Pracoval nejdříve v Niels Bohrově Institutu v Kodani, potom přijal hostující profesuru, kterou mu nabídla Švédská Královská akademie věd. Po skončení této profesury pro něj zřídila Švédská vláda zvláštní místo vědeckého pracovníka v bývalém Nobelově ústavu pro fyziku ve Stockholmu. Přednášel na desítkách univerzit v mnoha zemích Evropy, USA a Asie.

V roce 1978 ve Stockholmu spolu s dalšími založil Nadaci Charty 77, kterou vede až do současné doby. V roce 1992 byl velvyslancem Československa a vedoucí čs. delegace na Helsinské následné konferenci v Helsinkách. V letech 1996–2000 zastupoval EU v Kyjevě jako evropský zástupce ředitele projektu Science and Technology Center in Ukraine. V roce 1975 byl zbaven čs. občanství, od roku 1979 je občanem Švédského království, v roce 1990 mu bylo čs. občanství navráceno. Roku 2001 mu prezident Václav Havel udělil Medaili Za zásluhy

Bibliografie
> S občanským průkazem na střechu světa, 1965 Praha, Svět sovětů
> Sedm dopisů z Prahy, 1974 Praha (německy, italsky, holandsky, rusky, česká verze vycházela v Listech)